Er søde kartofler sunde? 16 gode grunde

Er søde kartofler sunde? 16 gode grunde

Er søde kartofler sunde

1. Søde kartofler hjælper med at forhindre vitaminmangel.

A-vitaminmangel er et alvorligt problem, især i udviklingslande. De sundhedsmæssige virkninger af vitamin A-mangel er alvorlige og kan omfatte nedsat resistens over for infektiøse sygdomme, øget infektiøs sygelighed og tørre øjne.

Søde kartofler er en meget vigtig kilde til vitamin A, fordi de indeholder høje niveauer af beta-caroten. Betakaroten omdannes til A-vitamin i leveren.

2. Søde kartofler hjælper med at kontrollere diabetes.

Søde kartoflers relativt lave glykæmiske indeks betyder, at søde kartofler frigiver sukker langsomt i blodbanen, i modsætning til andre stivelsesholdige fødevarer. Denne stabile frigivelse af sukker hjælper med at kontrollere en persons blodsukkerniveau, så de ikke bliver lave eller høje.

Fibrene i søde kartofler er også kendt for at være gavnlige for diabetesbehandling. Søde kartofler er en fiberrig mad og har vist sig at sænke blodsukkeret hos mennesker med type I-diabetes.

Cirka 77% af søde kartoffelfibre er uopløselige. Uopløselig fiber er vigtig for at fremme insulinfølsomheden, som hjælper med at regulere mængden af ​​sukker i blodet.

Derudover er søde kartofler en vigtig kilde til magnesium, hvilket har vist sig at minimere risikoen for at udvikle type II-diabetes.

3. Søde kartofler hjælper med at håndtere stressniveauer.

Søde kartofler indeholder betydelige mængder magnesium, et mineral, der er essentielt for normal kropsfunktion. En af de vigtige fordele ved magnesium er, at det hjælper med at reducere stress og angst. Undersøgelser har vist, at øget magnesiummangel i den moderne diæt er forbundet med en signifikant stigning i tilfælde af depression. Nogle undersøgelser har vist, at magnesiummangel øger depression hos præmenstruelle kvinder.

Undersøgelser har vist, at øget magnesiumindtag beskytter hjernen mod angst og depression efter traumatisk skade. Nedsat magnesium har vist sig at øge angstrelateret adfærd og udvikle depression.

Magnesium har også vist sig at reducere søvnløshed hos ældre.

4. Søde kartofler har antiinflammatoriske egenskaber.

Søde kartofler indeholder betydelige mængder vitaminer, som har kraftige antiinflammatoriske egenskaber. Undersøgelser udført på lilla søde kartofler har vist, at planteekstrakter har evnen til at hæmme produktionen af ​​aktive inflammatoriske komponenter i kroppen.

Søde kartofler indeholder også højt kolinindhold. En af de største fordele ved cholin er, at det reducerer inflammation ved at reducere kroppens inflammatoriske respons. Undersøgelser har vist, at cholin er effektiv til terapeutisk hæmning af udviklingen af ​​systemisk betændelse i kroppen.

En anden undersøgelse viste, at lilla søde kartoffelekstrakt indeholder anthocyaniner, som er vigtige for at forhindre betændelse i tyktarmskræftceller og reducere celleproliferation i visse kræftceller.

5. Søde kartofler hjælper med at forhindre og kontrollere kræft.

Undersøgelser har vist, at lilla søde kartofler har kræftbekæmpende egenskaber. Disse søde kartofler har elementer, der kan hæmme væksten af ​​kræftceller ved at inducere apoptose af specifikke kræftceller såsom bryst-, mave- og tyktarmskræft. Derudover har højt anthocyaninindhold en positiv effekt på mave- og brystkræft.

Derudover er tilstedeværelsen af ​​carotenoider, såsom beta-caroten i søde kartofler, blevet rapporteret at have en signifikant effekt på at reducere risikoen for prostatacancer hos mænd.

6. Søde kartofler er gode til forebyggelse af sår.

Søde kartofler indeholder B-vitaminer, C-vitamin, calcium, kalium og beta-caroten, som hjælper med at behandle mavesår effektivt. Søde kartofler indeholder en masse kostfibre, hvilket gør afføringen mere oppustet og gør afføring lettere. Søde kartofler forhindrer gasdannelse og forstoppelse og reducerer chancerne for syredannelse og sårdannelse.

Derudover har ekstrakter fra søde kartofler vist sig at have frie radikaler, der er vigtige for sårheling inden i kroppen.

7. Søde kartofler hjælper med at minimere risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

En anden fordel ved søde kartofler er, at de hjælper med hjerte-kar-sygdomme. Oxidation i kroppen fører til komplikationer som åreforkalkning, hvilket igen kan føre til udvikling af flere hjerte-kar-sygdomme. De høje polyfenoler i søde kartoffelekstrakter har vist sig at hæmme oxidation hos mennesker, hvilket reducerer risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

En anden videnskabelig undersøgelse viste, at de høje niveauer af anthocyaniner i lilla søde kartofler har evnen til at reducere chancerne for koronararteriesygdom.

Derudover indeholder søde kartofler opløselig fiber, som er tæt knyttet til en reduceret risiko for hjerte-kar-sygdomme.

8. Søde kartofler har antibakterielle egenskaber.

En anden fordel ved søde kartofler er deres antibakterielle egenskaber. Mange videnskabelige rapporter har konkluderet, at søde kartofler har en vis grad af antibakteriel aktivitet. Nogle undersøgelser har vist, at ingredienser ekstraheret fra søde kartoffelblade har antibakterielle egenskaber mod lungebetændelsesfremkaldende bakterier og tyfus.

9. Søde kartofler hjælper med at forbedre hår og hud.

Som nævnt ovenfor er søde kartofler rige på vitamin A. Det er også rig på vitamin C og vitamin E.

Undersøgelser har vist, at indtagelse af E-vitamin har potentialet til at øge antallet af hår hos personer, der lider af hårtab. Dette skyldes, at vitamin E indeholder antioxidantegenskaber, der hjælper med at reducere oxidativt stress, en væsentlig årsag til hårtab.

C-vitamin er kendt som et effektivt hudmiddel, der kan bruges til at behandle foto-aldring og hyperpigmentering. C-vitamin er også effektivt til neutralisering af oxidativ stress forårsaget af UV-eksponering. Kombinationen af ​​vitamin C og E kan reducere risikoen for hudkræft. Derudover er C-vitamin vigtigt for syntesen af ​​kollagen, hudens vigtigste strukturelle protein. Mange undersøgelser har vist, at C-vitamin har antiinflammatoriske egenskaber. Dette betyder, at disse vitaminer kan hjælpe med at håndtere hudsygdomme som acne og fremme sårheling på huden.

A-vitamin har vist sig at være effektivt til behandling og pleje af solskadet hud. Undersøgelser har vist, at vitamin A kan hjælpe med at bremse hastigheden af ​​naturlig ældning i cellerne og hæmme fotografering af huden.

10. Søde kartofler er gode til fordøjelsen.

Søde kartofler indeholder store mængder fiber, som er kendt for at forbedre fordøjelsen såvel som tarmens sundhed. Mange afføringsmidler, der anvendes i dag, er lavet af fiber. Med andre ord kan forbrug af søde kartofler øge dit fiberindtag, der er nødvendigt for at fremme korrekt fordøjelse. Derudover kan det høje fiberindhold i søde kartofler hjælpe med at forhindre forstoppelse hos både børn og voksne.

11. Søde kartofler hjælper med at kontrollere blodtrykket.

En af de mange fordele ved søde kartofler er deres blodtryksregulerende egenskaber. Søde kartofler er rige på både magnesium og kalium, hvilket hjælper med at kontrollere blodtrykket. Undersøgelser har vist, at højere kaliumindtag reducerer blodtrykket, hvilket reducerer chancerne for slagtilfælde eller kranspulsårsproblemer.

En undersøgelse viste, at en magnesiummangel i kroppen øger risikofaktorer for at udvikle højt blodtryk.

12. Søde kartofler kan øge fertiliteten.

Den høje dosis A-vitamin i søde kartofler gør det til en ideel mad for kvinder i den fødedygtige alder at forbruge for at forbedre deres fertilitet. Undersøgelser har vist, at A-vitamin spiller en vigtig rolle i forbedring af fertiliteten.

Søde kartofler indeholder også jern, et vigtigt mineral til fremme af fertilitet hos kvinder i den fødedygtige alder. Ifølge rapporter er anæmi eller jernmangel en af ​​årsagerne til infertilitet hos kvinder. En anden undersøgelse viste, at øget jernindtag reducerede risikoen for ovulatorisk infertilitet.

13. Søde kartofler er gode for dit syn.

Søde kartofler indeholder en stor mængde vitamin A. De fleste af os ved, at vitamin A er godt for dit syn, men du ved muligvis ikke nøjagtigt, hvordan dette vitamin forbedrer dit syn. Undersøgelser har vist, at vitamin A er afgørende for dannelsen af ​​det pigment, der er ansvarlig for lysabsorptionen. A-vitamin er også vigtigt for at opretholde den rette struktur af nethinden. A-vitaminmangel kan føre til dårligt syn og natblindhed.

Derudover er andre øjenlidelser, herunder tørre hornhinder, hornhindeår og bindehinde, også blevet forbundet med vitamin A-mangel.

Søde kartofler er også en vigtig kilde til vitamin C og E. En undersøgelse foretaget i Indien fandt en signifikant sammenhæng mellem vitamin C-mangel og udvikling af grå stær. Andre undersøgelser har fundet ud af, at både vitamin C og E kan være effektive til at bekæmpe den oxidative stress, der forårsager grå stær i øjet.

14. Søde kartofler kan hjælpe dig med at tabe dig.

En anden fordel ved søde kartofler er, at de hjælper dig med at styre din vægt. Søde kartofler indeholder fiber for at øge mætheden og hjælpe med at kontrollere vægten. Undersøgelser har vist, at pektin, en af ​​de vigtigste opløselige kostfibre i søde kartofler, er effektiv til at reducere madindtag, reducere vægtøgning og øge aktiviteten af ​​mæthedshormonet i kroppen.

Videnskabelige undersøgelser har vist, at højere fiberindtag er stærkt korreleret med vægttab. Øget forbrug af søde kartofler kan også hjælpe med vægttab ved at øge fiberindtagelsen.

15. Søde kartofler er gode til at forbedre hukommelsen.

Undersøgelser har vist, at anthocyaninerne i lilla søde kartofler har hukommelsesfremmende egenskaber. Dette er takket være antioxidantegenskaberne af anthocyaniner.

Søde kartofler er også en god kilde til vitamin C og A. Begge næringsstoffer er vigtige for at understøtte immunforsvaret, hvilket er særligt vigtigt i kold- og influenzasæsonen.

Derudover indeholder søde kartofler mangan, et mineral, der hjælper med kollagenproduktion og fremmer hud og knoglesundhed.

16. Søde kartofler hjælper med at behandle bronkitis.

Søde kartofler har visse næringsstoffer, der kan hjælpe med at holde din krop varm. Det hjælper med at behandle bronkitis og andre relaterede komplikationer. Disse positive virkninger kan tilskrives C-vitamin, jern og andre næringsstoffer.

Bivirkninger / forholdsregler ved søde kartofler

Søde kartofler er meget rige på vitamin A. Vitamin A kan være giftigt, hvis det indtages i overskud. Imidlertid er vitamin A i søde kartofler relativt sikkert, da det hovedsageligt består af beta-caroten og carotenoider.

Søde kartofler indeholder oxalater. Der er bekymring for, at dette kan bidrage til udviklingen af ​​calciumoxalat-nyresten, som er nyresten. Oxalater er naturlige stoffer, der findes i mange fødevarer, herunder frugt og grøntsager. Forskning siger, at oxalater i de fleste tilfælde er sikre. Imidlertid anbefales det at skifte til en diæt med lavt oxalatindhold for mennesker, der er forbundet med nyresten. Personer relateret til dette skal sørge for at konsultere en professionel læge.

Ernæringsfakta pr. 100 g sød kartoffel

 • Kalorier: 86 Kcal
 • Samlet fedt: 0,05 g (0%)
 • Kolesterol: 0 mg (0%)
 • Natrium: 55 mg (2%)
 • Samlede kulhydrater: 20,12 g (7%)
 • Kostfibre: 3 g (11%)
 • Protein: 1,57 g (3%)
 • Calcium: 30 mg (2%)
 • Jern: 0,61 mg (3%)
 • Kalium: 337 mg (7%)
 • Kolin: 12,3 mg
 • Folinsyre: 11 mcg (3%)
 • Niacin: 0,557 mg (3%)
 • Pantothensyre: 0,8 mg (16%)
 • Riboflavin: 0,061 mg (5%)
 • Thiamin: 0,078 mg (6%)
 • A-vitamin: 709 mcg (79%)
 • B6-vitamin: 0,209 mg (16%)
 • C-vitamin: 2,4 mg (3%)
 • E-vitamin: 0,26 mg (1%)
 • K-vitamin: 1,8 mcg (2%)
 • Kobber: 0,151 mg (17%)
 • Magnesium: 25,00 mg (6%)
 • Mangan: 0,258 mg (11%)
 • Fosfor: 47 mg (7%)
 • Selen: 0,6 mcg (1%)
 • Zink: 0,3 mg (3%)
Show Buttons
Hide Buttons