Er rødbeder sunde? 17 gode grunde

Er rødbeder sunde? 17 gode grunde

Er rødbeder sunde

1. Roer er en rig kilde til næringsstoffer og fibre.

Rødbeder indeholder vitamin A, C og B. Det er også en god kilde til calcium, jern, magnesium, kalium, mangan og fiber. De største sundhedsmæssige fordele ved roer kommer fra betainpigmentet, som giver dyb, rig farve.

Betaine har kraftige antioxidante og inflammatoriske egenskaber. Roer er også en kilde til gavnlige flavonoider kaldet anthocyaniner.

2. Sukkerroer kan også spises.

Bladene af denne grøntsag har også mange fordele. Roeblade indeholder mere jern end spinat. Sukkerroer indeholder også mange mineraler og vitaminer, som er gavnlige for helbredet.

3. Roer kan sænke blodtrykket.

Det uorganiske nitratindhold i rødbeder omdannes til nitrogenoxid, hvilket hjælper med at forbedre blodgennemstrømningen. Det er gavnligt for det kardiovaskulære system, hjælper med at sænke blodtrykket og forbedrer blodgennemstrømningen.

Undersøgelser har vist, at spise rødbeder kan hjælpe med at sænke blodtrykket. Dens fordele kommer fra naturlige nitrater, der omdannes til nitrogenoxid i kroppen. Nitrogenoxid udvider blodkarrene, forbedrer blodgennemstrømningen og sænker blodtrykket.

4. Roer er gode for hjertesundheden.

Næringsstoffet betain, der findes i rødbeder, sænker niveauet af homocystein, hvilket kan være skadeligt for dine blodkar. Forbrug af rødbeder hjælper med at forhindre hjerte-kar-sygdomme, fordi fiberen i rødbeder fjerner overskydende LDL-kolesterol fra væggene i blodkarrene.

Folsyre og vitamin B9 i rødbeder er også gode for hjertet. Betain hjælper også med at lindre angina smerter, åndenød, sænke blodtrykket og forbedre det vaskulære system.

Ikke kun det, antioxidanter i rødbeder forhindrer ophobning af dårligt kolesterol i arterievæggene og potentielt beskytter hjertet.

5. Roer har anti-kræft egenskaber.

Kræftcellevækst i kræft i lunge, hud og tyktarm kan neutraliseres med det beta-cyaninpigment, der opnås, når man spiser rødbeder. Rødbedeekstrakt undersøges til brug ved behandling af kræft i bugspytkirtlen, bryst og prostatakræft. Undersøgelser har vist, at betain er godt til at beskytte kroppen mod udviklingen af ​​visse kræftformer, såsom lunge-, mave-, tyktarms- og brystkræft.

Nogle undersøgelser tyder på, at den rige røde farve af rødbeder kommer fra betacyanin, et plantepigment, der kan hjælpe med at beskytte celler mod skadelige kræftfremkaldende stoffer. Derudover kan den unikke fiber, der findes i rødbeder, hjælpe med at mindske risikoen for tyktarmskræft.

6. Roer er gode for leverens sundhed.

Betain i ro stimulerer leverfunktionen. Rødbedeekstrakt forhindrer ophobning af fedt i leveren. Dette reducerer oxidativt stressniveau.

Roer er en effektiv måde at hjælpe med at slippe af med skadelige toksiner fra leveren. Methionin og glycinbetain forhindrer fedtsyrer i at ophobes i leveren. Betain i rødbeder hjælper med at aktivere funktionen af ​​leverceller og beskytter levergaldekanalerne.

7. Roer kan reducere risikoen for fosterskader.

Roer er gode for gravide kvinder, fordi de er rige på vitamin B folinsyre. Dette vitamin hjælper med at udvikle spædbarnets rygsøjle. Folatmangel kan forårsage en række tilstande kaldet neurale rørdefekter. B-vitamin folinsyre nedsætter risikoen for fosterskader hos babyer.

8. Roer reducerer risikoen for slagtilfælde.

En anden fordel ved roer er deres slagtilfældeegenskaber. Kaliummangel i kroppen øger risikoen for slagtilfælde, så kaliumrig rødbeder anbefales for at forbedre hjertesundheden.

Kalium slapper af blodkar og sænker blodtrykket i hele kroppen. Når blodtrykket falder, og blodkar og arterier holder op med at trække sig sammen, er der mindre sandsynlighed for dannelse af blodpropper.

9. Roer er gode for mental sundhed.

Roer er en god kilde til folsyre, også kendt som vitamin B9, hvilket er vigtigt for hjernens sundhed. Folinsyre arbejder med B12 for at hjælpe jernfunktionen i kroppen og producere røde blodlegemer.

Nitrogenoxid produceret i rødbeder hjælper med at øge blodgennemstrømningen i kroppen. Dette forbedrer blodgennemstrømningen til hjernens frontlobe. Når vi bliver ældre, falder blodgennemstrømningen til hjernen, hvilket kan forringe kognitive evner. At spise rødbeder kan bremse udviklingen af ​​demens ved at forbedre iltningen til hjernen.

Roer indeholder også tryptophan, som slapper af og beroliger dig. Derudover indeholder denne grøntsag også betain, som bruges som et antidepressivt middel.

10. Roer har immunforstærkende egenskaber.

Roer indeholder C-vitamin og fiber, som kan hjælpe med at øge dit immunforsvar. Det er også rig på essentielle mineraler såsom kalium, som er afgørende for nerve- og muskelfunktionens sundhed.

Derudover stimulerer roer produktionen af ​​antistoffer og hvide blodlegemer, hvilket kan hjælpe med at øge knoglestyrken og styrke immunforsvaret.

11. Roer er gode for seksuel sundhed.

Roer indeholder mineralet bor, som er direkte relateret til humant kønshormonproduktion. Dette hjælper med at øge fertiliteten og sædmobiliteten. Bor stimulerer også libido og produktionen af ​​kønshormoner.

12. Roer har anti-aging egenskaber.

En af de mange fordele ved roer er deres anti-aging egenskaber. Roer indeholder vitamin A, en antioxidant, der kan beskytte dine øjne mod frie radikaler. Dette hjælper med at forhindre aldersrelateret grå stær og reducerer makuladegeneration.

Mange undersøgelser viser, at det at spise mere plantebaserede fødevarer som rødbeder reducerer risikoen for fedme, diabetes og hjertesygdomme. Derudover sænker de unikke pigmenterede antioxidanter i rødbeder kolesterolniveauer i kroppen og har anti-aging egenskaber.

13. Roer kan forbedre hudens sundhed.

Roer har også fordele for huden. Det er påvist, at forbrug af rødbeder forhindrer hudkræft.

Roer er også en god kilde til vitamin C. Undersøgelser har vist, at huden har brug for C-vitamin for at syntetisere kollagen. C-vitamin beskytter også huden mod de skadelige virkninger af UV-stråler.

14. Roer er gode for fordøjelsessundheden.

Regelmæssigt forbrug af rødbeder har vist sig at forbedre fordøjelsen og blodkvaliteten.

Fordi rødbeder har højt fiberindhold, kan de også hjælpe med at behandle divertikulitis. Den gruppe, der spiste meget fiber, viste sig at have en lavere risiko for diverticulitis. Fiber hjælper også med afføring og forbedrer fordøjelsessystemets generelle sundhed.

15. Roer kan hjælpe med at behandle anæmi.

Vi ved alle, at jernmangel forårsager anæmi. Det har vist sig at være særligt højt i jernindhold i rødbeder.

Folinsyren i rødbeder kan også hjælpe med at behandle anæmi.

16. Roer kan hjælpe med at forhindre grå stær.

Roer er rige på beta-caroten, hvilket kan hjælpe med at reducere risikoen for grå stær. Roer kan hjælpe med at forhindre aldersrelateret makuladegeneration.

17. Roer er gode til forebyggelse af osteoporose.

Vi har allerede set, at nitraterne i rødbeder omdannes til nitrogenoxid i kroppen. En undersøgelse viste, at nitrogenoxid kan hjælpe med at forhindre visse livsstilsrelaterede sygdomme, herunder osteoporose.

En anden grund til, at rødbeder er gode til behandling af knogleskørhed, er fordi den indeholder silica. Dette mineral er nødvendigt af kroppen for at udnytte calcium effektivt. At spise rødbeder regelmæssigt kan hjælpe med at forhindre osteoporose og andre relaterede sygdomme.

Derudover hjælper betain med at sænke niveauet af homocystein i kroppen. Overdreven ophobning af homocystein kan øge risikoen for osteoporose, især hos unge voksne.

Kalcium i rødbeder er også kendt for at styrke knogler og tænder.

Bivirkninger af roerød

Roer indeholder meget oxalater, og disse fødevarer kan nedsætte calciumabsorptionen. Forbrug af store mængder oxalat kan også forårsage nyresten.

Roer kan gavne mennesker med forhøjet blodtryk, men ikke dem med lavt blodtryk. Rødbeder er kendt for at hjælpe med at sænke blodtrykket, så det kan være farligt for mennesker, der er blevet medicinsk diagnosticeret med lavt blodtryk.

Rødbeder er meget gavnlige for os, da det giver mange næringsstoffer som vitaminer, mineraler, antioxidanter, phytonutrients, polyphenoler, kostfibre og mere. Imidlertid kan forbrug af rødbeder forårsage allergiske reaktioner hos nogle mennesker. Almindelige allergiske reaktioner på rødbeder inkluderer hududslæt, nældefeber, kløe og kulderystelser.

Ernæringsfakta pr. 100 g

 • Kalorier: 43 Kcal
 • Samlet fedt: 0,2 g (0%)
 • Natrium: 78 mg (3%)
 • Samlede kulhydrater: 9,6 g (3%)
 • Kostfibre: 2,8 g (10%)
 • Protein: 1,6 g (3%)
 • Calcium: 16 mg (1%)
 • Jern: 0,8 mg (4%)
 • Kalium: 325 mg (7%)
 • Betain: 128,7 mg
 • Kolin: 6 mg
 • Folinsyre: 109 mcg (27%)
 • Niacin: 0,334 mg (2%)
 • Pantothensyre: 0,155 mg (3%)
 • Riboflavin: 0,040 mg (3%)
 • Thiamin: 0,031 mg (3%)
 • A-vitamin: 2 mcg
 • B6-vitamin: 0,067 mg (5%)
 • C-vitamin: 4,9 mg (5%)
 • E-vitamin: 0,04 mg (<0%)
 • K-vitamin: 0,2 mcg (<0%)
 • Kobber: 0,075 mg (8%)
 • Magnesium: 23 mg (6%)
 • Mangan: 0,329 mg (14%)
 • Fosfor: 40 mg (6%)
 • Selen: 0,7 mcg (1%)
 • Zink: 0,35 mg (3%)
 • Kolesterol: 0 mg (0%)
Show Buttons
Hide Buttons