Er olivenolie sundt? 13 gode grunde

Er olivenolie sundt? 13 gode grunde

Er olivenolie sundt

1. Olivenolie er rig på sunde fedtstoffer.

Olivenolie er en naturlig olie ekstraheret fra oliven, frugten af ​​oliventræet. Cirka 14% af olivenolie er mættet fedt og 11% er flerumættet, såsom omega-6 og omega-3 fedtsyrer.

Den vigtigste fedtsyre i olivenolie er et enumættet fedt kaldet oliesyre, der tegner sig for 73% af det samlede olieindhold. Undersøgelser har vist, at oliesyre reducerer inflammation og har gavnlige virkninger på gener forbundet med kræft.

2. Olivenolie har en masse antioxidanter.

Olivenolie er meget nærende. Ud over gavnlige fedtsyrer indeholder den vitamin E og K. Den indeholder også kraftige antioxidanter.

Disse antioxidanter kan reducere risikoen for kronisk sygdom. Det hjælper også med at bekæmpe betændelse og beskytter kolesterol i blodet mod oxidation.

3. Olivenolie har stærke antiinflammatoriske egenskaber.

Kronisk inflammation er kendt for at være en væsentlig årsag til sygdomme som kræft, hjertesygdomme, metabolisk syndrom, type 2-diabetes, Alzheimers, gigt og endda fedme.

Undersøgelser har vist, at oliesyre, den største fedtsyre i olivenolie, kan sænke niveauerne af vigtige inflammatoriske markører såsom C-reaktivt protein (CRP).

En anden undersøgelse viste, at antioxidanterne i olivenolie kan undertrykke nogle gener og proteiner, der forårsager betændelse.

4. Olivenolie hjælper med at forhindre slagtilfælde.

Et slagtilfælde er forårsaget af en blokering af blodgennemstrømningen til hjernen på grund af en blodprop eller blødning. I større udviklede lande er slagtilfælde den næst hyppigste dødsårsag efter hjertesygdomme.

En stor undersøgelse af 841.000 mennesker fandt, at olivenolie var en kilde til enumættede fedtstoffer, der har været forbundet med en reduceret risiko for slagtilfælde og hjertesygdomme.

I en anden undersøgelse af 140.000 deltagere havde de, der indtog olivenolie, en lavere risiko for slagtilfælde end dem, der ikke gjorde det.

5. Olivenolie hjælper med at forbedre hjertesundheden.

Olivenolie indeholder et enumættet fedt kaldet oliesyre, som har været forbundet med forebyggelse af hjertesygdomme som åreforkalkning, hjerteanfald, ophobning af plaque og slagtilfælde.

Oliesyre har vist sig at sænke blodtrykket, en af ​​risikofaktorerne for hjertesygdomme og for tidlig død. Observationsstudier udført for årtier siden har vist, at Middelhavslandene er mindre tilbøjelige til hjertesygdomme.

Efter at have udført omfattende undersøgelser af middelhavsdietten fandt de, at olivenolie var en af ​​nøglekomponenterne i denne diæt.

En af de andre fordele ved olivenolie er, at den sænker betændelse og beskytter dårligt LDL-kolesterol mod oxidation. Dette forbedrer foringen af ​​blodkar og kan hjælpe med at forhindre overdreven blodpropper.

Derfor anbefales det for hjertesundhed at medtage en masse olivenolie i din kost.

6. Olivenolie hjælper med at forhindre alzheimers.

Alzheimers sygdom er den mest almindelige neurodegenerative sygdom i verden. Et af hovedtrækkene er akkumulering af beta-amyloidplaques inde i hjerneceller.

Undersøgelser på rotter har vist, at stoffer i olivenolie hjælper med at forhindre denne ophobning af plak. Dette er dog stadig en lille undersøgelse, så der er behov for mere forskning i virkningen af ​​olivenolie på Alzheimers.

7. Olivenolie kan reducere type 2-diabetesrisikoen.

Olivenolie har vist sig at forhindre type 2-diabetes. Flere undersøgelser har vist, at olivenolie har gavnlige virkninger på blodsukker og insulinfølsomhed.

I et klinisk forsøg med 418 raske mennesker reducerede en middelhavsdiæt med olivenolie risikoen for type 2-diabetes med mere end 40%.

8. Antioxidanterne i olivenolie har anti-kræft egenskaber.

Kræft er en af ​​de mest forfærdelige sygdomme, der truer vores helbred. Nogle forskere siger, at mennesker i Middelhavslandene har en lavere risiko for nogle kræftformer, og at olivenolie er grundlaget.

En af de sundhedsmæssige fordele ved olivenolie er, at den har antioxidantegenskaber. Antioxidanter kan reducere oxidativ skade fra frie radikaler, som menes at være en væsentlig årsag til kræft.

9. Olivenolie hjælper med at behandle reumatoid arthritis.

Reumatoid arthritis er en sygdom, der er karakteriseret ved smertefulde led. Den nøjagtige årsag er ukendt, men det involverer, at immunsystemet angriber normale celler.

Olivenolie har vist sig at forbedre betændelsesmarkører og reducere oxidativ stress hos patienter med reumatoid arthritis. Olivenolie har en mere gavnlig virkning, når den bruges sammen med fiskeolie, som er en kilde til antiinflammatoriske omega-3 fedtsyrer.

I en undersøgelse blev olivenolie og fiskeolie rapporteret at forbedre ledsmerter hos mennesker med reumatoid arthritis.

10. Olivenolie har antibakterielle egenskaber.

En af fordelene ved olivenolie er, at den indeholder mange næringsstoffer, der kan hæmme eller dræbe skadelige bakterier. En af dem er Helicobacter pylori, som lever i maven og kan forårsage mavesår og mavekræft.

En undersøgelse viste, at indtagelse af 30 gram olivenolie dagligt kunne eliminere Helicobacter pylori-infektion hos 10-40% af befolkningen på to uger.

11. Olivenolie understøtter knoglesundhed.

Polyfenolerne i olivenolie kan forbedre knogletætheden ved at reducere degeneration. Middelhavskosten har også været forbundet med en lavere risiko for brud hos ældre voksne.

12. Olivenolie hjælper synet.

En af fordelene ved olivenolie er, at det er til gavn for øjenes sundhed. Disse egenskaber skyldes det høje indhold af vitamin A og antioxidanter i oliven. Denne carotenoid antioxidant kan hjælpe med at bevare optisk nerves sundhed ved at reducere aldersrelateret makuladegeneration og hæmme dannelse af grå stær. Olivenolie er også rig på vitamin E næringsstoffer.

13. Olivenolie er god til fordøjelsen.

Olivenolie er rig på kostfibre. Dette er en vigtig komponent i tarm- og fordøjelseshygiejne. Forbrug af en tilstrækkelig mængde kostfibre kan hjælpe med at forhindre forstoppelse.

Bivirkninger / forholdsregler for olivenolie

Mennesker med planteallergier relateret til oliven og olivenblade kan udvikle allergisymptomer. Hvis du er gravid eller ammer, skal du også være forsigtig, da sikkerhedsundersøgelser stadig mangler.

Fordi olivenolie har evnen til at sænke blodsukkeret og blodtrykket, skal der udvises forsigtighed hos dem, der tager medicin forbundet med det. Sørg for at konsultere din læge.

Forbrug af for meget olivenolie kan blokere din galdeblære eller forårsage galdesten. Vores lever producerer galde, der akkumuleres inde i galdeblæren. Men når vores krop har overskydende fedt, begynder denne lagrede galde at udskille og emulgere det. I sidste ende bliver galdeblæren tilstoppet, eller der udvikles galdesten i kroppen.

Overdreven forbrug af olivenolie kan forårsage gastrointestinale problemer som diarré. Vi ved alle, at olivenolie har kraftige afførende egenskaber. Men at indtage store mængder olivenolie kan gøre det helt ufordøjeligt. Som et resultat kan der forekomme diarré.

Olivenolie indeholder højt fedtindhold, men højt kalorieindhold. Overdreven indtagelse af olivenolie kan forstyrre den ernæringsmæssige balance, så den skal indtages i moderation med andre fødevarer.

Denne artikel handler om olivenolie. Det kan være lidt anderledes end selve oliven. Dette handler om olivenolie, så læs det grundigt for at undgå misforståelse.

Show Buttons
Hide Buttons