Er laks sundt? 18 gode grunde

Er laks sundt? 18 gode grunde

laks sundt

1. Laks er rig på omega-3 fedtsyrer.

Laks er en af ​​de bedste kilder til EPA, DHA.

I modsætning til de fleste andre fedtstoffer betragtes omega-3 fedtstoffer som essentielle. Med andre ord kan kroppen ikke producere det, så det skal indtages fra kosten.

EPA, DHA har flere sundhedsmæssige fordele, såsom nedsat inflammation, nedsat blodtryk, reduceret kræftrisiko og forbedret funktion af cellerne, der udgør arterierne.

2. Laks er en stor proteinkilde.

Laks er rig på protein af høj kvalitet.

Protein, som omega-3 fedtstoffer, er et vigtigt næringsstof i din kost.

Proteiner spiller en række vigtige roller i kroppen, herunder at hjælpe kroppen med at helbrede, beskytte knoglesundhed og opretholde muskelmasse under vægttab og aldring.

Laks indeholder 22 til 25 gram protein.

3. Laks er rig på vitamin B.

Laks er en stor kilde til vitamin B.

Laks indeholder vitamin B1 (thiamin), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (niacin), vitamin B5 (pantothensyre), vitamin B6, vitamin B9 (folinsyre) og vitamin B12.

B-vitamin hjælper med at omdanne indtaget mad til energi, producere og reparere DNA og reducere inflammation. Laks findes mest i vitamin B3 (niacin) og vitamin B6. Vitamin B3 hjælper med at sænke kolesterolniveauer, og vitamin B6 forbedrer hjernens sundhed. Laks er også rig på B12, som er vigtig for hjerne- og nervesystemfunktioner, hormonbalance og forskellige metaboliske funktioner.

4. Laks er rig på kalium.

Laks har et ganske højt kaliumindhold.

Det er kendt, at laks indeholder mere kalium end den samme mængde bananer.

Potarium hjælper med at kontrollere blodtrykket og reducerer risikoen for slagtilfælde.

Derudover hjælper kalium med at kontrollere blodtrykket og forhindre overdreven vandretention.

Undersøgelser viser, at mennesker, der mangler kalium, har højere blodtryk end normale mennesker.

5. Laks indeholder selen.

Selen betragtes som spormineraler, og kun en lille mængde er nødvendig i kroppen. Ikke desto mindre er det vigtigt at få nok selen fra din diæt.

En af de vigtige funktioner ved selen er at opretholde skjoldbruskkirtelfunktionen. Dette essentielle spormineral beskytter skjoldbruskkirtlen mod oxidativ skade under syntese af skjoldbruskkirtelhormon.

6. Laks indeholder astaxanthin, en antioxidant.

Astaxanthin er en forbindelse relateret til stærke helbredseffekter. Astaxanthin er en af ​​carotenoidfamilien af ​​antioxidanter.

Den lyserøde farve på laks kommer fra tilstedeværelsen af ​​astaxanthin, en carotenoid antioxidant. I modsætning til andre caroten og carotenoider omdannes astaxanthin ikke til retinoider i den menneskelige krop.

Astaxanthin er en antioxidant, der er god til forebyggelse af hjerte-kar-, immun-, inflammatoriske og neurodegenerative sygdomme.

Astaxanthin er også kendt for at forhindre hudskader og hjælpe med aldring.

7. Laks kan reducere risikoen for hjertesygdomme.

Laks er en rig kilde til omega-3 fedtsyrer (EPA og DHA) og kalium. kalium og omega-3 og 6 fedtsyrer bidrager meget til hjertesundheden ved at reducere arteriel betændelse, sænke kolesterol og opretholde blodtryksniveauer. Potarium hjælper med at kontrollere blodtrykket og forhindre overdreven væskeretention. Derfor kan spisning af laks regelmæssigt reducere risikoen for hjerte-relaterede sygdomme som hjerteanfald, slagtilfælde, arytmi og forhøjet blodtryk.

8. Laks kan hjælpe dig med at kontrollere din vægt.

At spise laks hjælper dig ofte med at tabe dig og vedligeholde det.

Efter at have spist proteinrige fødevarer som laks er stofskiftehastigheden højere end andre fødevarer.

Undersøgelser viser, at omega-3 fedtstoffer kan fremme vægttab og reducere abdominal fedt hos overvægtige mennesker.

Laks er også ret lav i kalorier.

Afslutningsvis kan spise laks hjælpe med at kontrollere vægten ved at reducere appetitten, øge stofskiftehastigheden og øge insulinfølsomheden.

9. Laks kan hjælpe med at bekæmpe betændelse.

Laks kan være et stærkt våben mod betændelse.

Mange eksperter mener, at betændelse er grundårsagen til de fleste kroniske sygdomme, herunder hjertesygdomme, diabetes og kræft.

Undersøgelser har vist, at spise laks hjælper med at reducere inflammatoriske markører hos mennesker, der er i fare for at udvikle disse sygdomme.

10. Laks kan hjælpe din hjernes sundhed.

Undersøgelser viser, at inkorporering af laks i din kost kan forbedre hjernens funktion.

Laksens DHA arbejder med vitamin A, vitamin D og selen for at forbedre hjernens funktion. Omega-3 fedtsyrer kan hjælpe med sygdomme som Alzheimers og Parkinsons sygdom. Spise laks under graviditet kan også forbedre fosterets hjerneudvikling og sundhed.

Sunde fede fisk og fiskeolier har vist sig at reducere depressive symptomer, beskytte fostrets hjerne sundhed under graviditet og langsomt aldringsrelateret hukommelsestab.

En undersøgelse af personer i alderen 65 år og derover viste, at det at spise fisk mere end to gange om ugen reducerer aldringsrelaterede hukommelsesproblemer med 13 procent langsommere.

En anden undersøgelse viste, at folk, der spiser fisk regelmæssigt, har mere gråt stof end normale folks hjerner.

11. Laks kan hjælpe din krop med at kontrollere søvn.

Laks indeholder en aminosyre kaldet tryptophan. Ifølge MedlinePlus-webstedet for National Library of Medicine er tryptophan en essentiel aminosyre. Tryptophan hjælper med at producere melatonin og serotonin. Med andre ord spiller det en vigtig rolle i kropsfunktioner som humørkontrol og søvncyklus.

12. Laks hjælper med at reparere beskadiget væv.

Laks er en god proteinkilde. Komponenterne i vores krops knogler, muskler, brusk, hud og blod kræver protein. Proteiner hjælper kroppen med at opbygge og reparere væv efter skade, beskytte knoglesundhed og opretholde muskelmasse. Det opretholder også en sund metabolisk hastighed og forbedrer knogletæthed og styrke.

13. Laks hjælper med at behandle kræft.

Laks betragtes som en superfood baseret på dets indhold af omega-3 fedtsyrer. Medicinsk har omega-3 fedtsyrer vist sig at have en signifikant effekt på kræftceller og kan dræbe tumorer. Omega-3 fedtsyrer kan hjælpe med visse kræftformer, såsom hudkræft, prostatacancer, tyktarmskræft, leverkræft, UVB-induceret hudkræft og hjernetumorer.

14. Laks hjælper med at bekæmpe betændelse i leddene.

Laksens omega-3 fedtsyrer er med til at reducere forskellige inflammatoriske ledstilstande, herunder slidgigt. Laks indeholder en lille gruppe proteiner kaldet fysiologisk aktive peptider. Et af disse fysiologisk aktive peptider, kaldet calcitonin, er kendt for at hjælpe med at øge, regulere og stabilisere kollagensyntese i human slidgigtbrusk.

15. Laks hjælper med at forbedre dit syn.

Laks, der er rig på omega-3 fedtsyrer og A-vitamin, er en god mad for dine øjne. Regelmæssigt forbrug af laks kan hjælpe med at behandle tørre øjne og aldringsrelateret makuladegeneration (AMD).

16. Laks er godt for din hud.

Laks er godt for hudens sundhed på grund af tilstedeværelsen af ​​fedtsyrer og vitamin A. Disse sunde fedtstoffer forbedrer hudens kvalitet og sundhed. Omega-3 fedtsyrer sammen med carotenoid antioxidanter i astaxanthin reducerer betydeligt skaderne på de frie radikaler, der forårsager aldring.

17. Laks er godt for immunitet.

Kombinationen af ​​omega 3, selen, vitamin A og D er nøglen til forbedring af immuniteten. At spise laks mere end to gange om ugen kan reducere risikoen for kroniske sygdomme som hjertesygdomme, diabetes og kognitiv tilbagegang.

18. Laks er særlig god under graviditet.

At spise laks under graviditet eller amning kan fremme fosterets hjerneudvikling. Årsagen er, at laks er rig på umættet fedt, DHA.

Show Buttons
Hide Buttons