Er gulerødder sunde? 17 gode grunde

Er gulerødder sunde? 17 gode grunde

Er gulerødder sunde

1. Gulerødder hjælper med at fremme øjenhygiejnen.

A-vitamin i gulerødder er afgørende for et godt syn. Når vitamin A mangler for længe, ​​begynder den ydre del af fotoreceptorerne i øjet at blive forringet. Dette fører til natblindhed.

Utilstrækkelig A-vitamin kan forstyrre de normale kemiske processer, der er involveret i synet. Gendannelse af tilstrækkeligt vitamin A-indtag kan fremme synshelsen.

Gulerødder indeholder også lutein, en stærk antioxidant. Undersøgelser har knyttet dette til en reduceret risiko for makuladegeneration. Carotenoider beskytter retinale ganglionceller og forhindrer adskillige øjensygdomme.

2. Gulerødder hjælper med at reducere kræftrisikoen.

Gulerødder indeholder fytokemikalier kendt for deres anti-kræft egenskaber. Nogle af disse forbindelser inkluderer beta-caroten og andre carotenoider. Disse forbindelser aktiverer visse proteiner, der øger immuniteten og undertrykker kræftceller. Undersøgelser har vist, at gulerødder også kan hjælpe med leukæmi.

Carotenoider til stede i gulerødder kan reducere risikoen for mave-, tyktarms-, prostata-, lunge- og brystkræft.

3. Gulerødder er gode for hudens sundhed.

Gulerødder har fordele for huden. Denne grøntsag er rig på carotenoider. Undersøgelser har vist, at frugt og grøntsager, der er rige på disse forbindelser, kan hjælpe med at forbedre huden og få dig til at se relativt ung ud.

Gulerødder har også de helbredende egenskaber af beta-caroten. Betakaroten fjerner frie radikaler, beskytter hudvæv og har fotobeskyttende egenskaber.

Gulerødder indeholder også antioxidanter, som kan hjælpe med at forhindre hudsygdomme som acne og dermatitis. Kalium i gulerødder har også den virkning at forhindre tør hud.

At spise for meget gulerødder (eller mad med et højt indhold af carotenoider) kan dog forårsage en tilstand kaldet carotenæmi, hvor huden ser gul eller orange ud.

4. Gulerødder hjælper med hårvækst.

Gulerødder er rige på vitamin A og C, carotenoider, kalium og andre antioxidanter. Disse næringsstoffer er kendt for at understøtte hårets sundhed.

Vitamin A og vitamin E hjælper også med at forbedre blodcirkulationen i hovedbunden. Forbedret blodcirkulation i hovedbunden fremmer ikke kun hårvækst, men forhindrer også for tidlig hårblegning.

En anden fordel ved gulerødder er, at de styrker rødderne i dit hår, hvilket også kan hjælpe med hårtabsproblemer. Dette skyldes, at gulerødder indeholder en række essentielle vitaminer og mineraler.

5. Gulerødder kan hjælpe dig med at tabe sig.

En anden fordel ved gulerødder er deres vægttabsegenskaber. Gulerødder er ca. 88% vand. En mellemstor gulerod har ca. 25 kalorier. Så inkludering af gulerødder i din kost er en smart måde at holde dig mæt uden at øge kalorierne.

Gulerødder indeholder også fiber. Undersøgelser har vist, at folk, der spiste et måltid, der indeholder gulerødder, havde højere niveauer af mæthed end dem, der ikke gjorde det.

6. Gulerødder har blodtryksregulerende egenskaber.

For alle med forhøjet blodtryk kan gulerødder være en stor hjælp. Gulerødder er rige på kalium. En tilstrækkelig mængde kalium i kroppen hjælper med at sænke blodtrykket ved at slappe af arterierne og blodkarrene samt forbedre blodcirkulationen. Det er vigtigt at opretholde et sundt blodtryk for at være sund, og højt blodtryk er også forbundet med slagtilfælde, hjerteanfald og krampeanfald.

7. Gulerødder kan hjælpe med at behandle diabetes.

At følge en sund, afbalanceret diæt og opretholde en sund vægt kan reducere din risiko for type 2-diabetes. Undersøgelser har fundet lave A-vitamin-niveauer i blodet hos mennesker med diabetes. Antioxidanten A-vitamin bekæmper oxidativ stress, så det kan hjælpe med abnormiteter i glukosemetabolismen.

Gulerødder er også rige på fiber. Undersøgelser har vist, at øget fiberindtagelse kan forbedre glukosemetabolismen hos mennesker med diabetes.

8. Gulerødder er gode til at øge immuniteten.

Gulerødder har også fordele for immunitet. A-vitamin regulerer systemets funktion og forhindrer infektioner. Dette opnås ved at øge kroppens immunitet. Gulerødder indeholder også C-vitamin, som bidrager til produktionen af ​​kollagen, hvilket er vigtigt for sårheling. Dette næringsstof bidrager også til et stærkt immunsystem.

9. Gulerødder kan hjælpe med at styrke knoglerne.

A-vitamin påvirker knoglecellemetabolismen. Carotenoider er blevet forbundet med forbedret knoglesundhed. Der er ingen direkte undersøgelser af, at gulerødder kan hjælpe med at forbedre knoglesundheden, men deres vitamin A-indhold kan hjælpe. Mere forskning er nødvendig for at forstå denne mekanisme yderligere.

10. Gulerødder hjælper med at sænke kolesterolniveauer.

En af de mange fordele ved gulerødder er deres kolesterolsænkende egenskaber. Undersøgelser har vist, at spise gulerødder kan reducere kolesterolabsorptionen og øge kroppens antioxidantstatus. Disse virkninger kan også fremme kardiovaskulær sundhed. Gulerødder er rige på en fiber kaldet pektin, som kan hjælpe med at sænke kolesterolniveauer.

11. Gulerødder kan fremme leverens sundhed og eliminere toksiner.

Gulerødder indeholder glutathion. Antioxidanter har vist sig at have potentialet til at behandle leverskader forårsaget af oxidativ stress. Disse grøntsager er rige på phytoflavonoider og beta-caroten for at understøtte den generelle leverfunktion. Beta-caroten i gulerødder kan også bekæmpe leversygdom.

12. Gulerødder er gode for hjertesundheden.

At spise en moderat mængde gulerødder dagligt kan reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme ved at hæmme oxidativ nedbrydning af lipider. Gulerødder indeholder generelt polyphenoler og nitrater. Det er en bioaktiv ingrediens, der hjælper med at regulere blodtryksniveauer. Gulerødder kan også sænke kolesterolniveauer.

13. Gulerødder hjælper med at forbedre hjernens sundhed.

Gulerødder har også hjernens sundhedsmæssige fordele. Betakaroten forbedrer kognitionen og reducerer den langsigtede risiko for aldersrelaterede hukommelsesproblemer. En del af årsagen er dens evne til at bekæmpe oxidativ stress, som kan skade hjerneceller.

Oxidativ stress i hjernen kan forårsage celleskader. Betakaroten i gulerødder kan hjælpe med at forhindre denne skade.

Kalium i gulerødder kan også reducere risikoen for slagtilfælde. En kop gulerodssaft indeholder 689 mg kalium, der opfylder mere end 17% af dit daglige næringsbehov.

14. Gulerødder kan forbedre fordøjelsessundheden.

Fiber kan fremme regelmæssighed og forbedre fordøjelsessundheden. Gulerødder kan være et godt valg for mennesker med forstoppelse.

Kalium i gulerødder kan hjælpe med at behandle diarré. Diarré er en tilstand, hvor kroppen mister store mængder væske gennem afføring. Dette kan være nyttigt, når det suppleres med kaliumrige fødevarer.

Gulerødder indeholder også alkaliske forbindelser, der kan hjælpe med at behandle syre refluks. Alkalinsyre kan neutralisere overskydende mavesyre.

15. Gulerødder har fordelen ved at forbedre tandhygiejnen.

En af de unikke fordele ved gulerødder er deres støtte til tandhygiejne. At spise gulerødder hjælper med at fjerne plak og madrester fra tænderne. Det kan også hjælpe med at forbedre dental sundhed, fordi det hjælper med spytproduktion. Spytdannelse hjælper med at kontrollere bakteriedannelsen.

16. Gulerødder hjælper med at løse menstruationsproblemer.

Ligesom gulerødder har mange fordele for mænd, har gulerødder også mange fordele for kvinder. En af fordelene ved menstruationsproblemer. Kvinder, der lider af uregelmæssig menstruation eller blødning, kan have stor gavn af at inkludere gulerødder i deres daglige kost. Selv hos postmenopausale kvinder med symptomer som hedeture og humørsvingninger kan gulerødder hjælpe med at kontrollere disse symptomer.

17. Gulerødder hjælper celler med at differentiere og vokse.

Alle celler har brug for vitamin A for at vokse. A-vitamin er påkrævet til den cellulære differentieringsproces, hvor umodne celler vokser til specifikke modne celler.

A-vitaminmangel gør keratinocytter ude af stand til at modnes. Dette kan forårsage tørhed og hærdning af øjne, hud, fordøjelseskanalen og organer gennem en proces kaldet keratinisering.

Bivirkninger af gulerødder

A-vitamin kan forårsage toksicitet. Symptomer kan omfatte tab af appetit, kvalme, opkastning, hårtab, træthed og næseblødning. Toksicitet opstår, fordi vitamin A er fedtopløseligt. Overskydende A-vitamin, som kroppen ikke har brug for, opbevares i leveren eller fedtvævet. Dette kan føre til opbygning af A-vitamin over tid, hvilket i sidste ende kan føre til toksicitet. Kronisk vitamin A-toksicitet kan påvirke flere organsystemer. Ved at hæmme knogledannelse bliver knoglerne svage og kan forårsage brud. Langsigtet A-vitamin toksicitet kan også påvirke nyrefunktionen, så det tilrådes forsigtighed.

Selvom det er usædvanligt, kan gulerødder forårsage allergi. Gulerødder alene forårsager sjældent allergier, men at spise dem sammen med andre fødevarer kan forårsage en reaktion. Ifølge en rapport kan spise gulerødder i is forårsage allergiske reaktioner. Gulerodallergi forekommer mere sandsynligt hos personer med anden fødevareallergi. Dette kan være relateret til allergi over for visse gulerodsproteiner. Mennesker med pollenallergi er mere tilbøjelige til at være allergiske over for gulerødder. Symptomer på en gulerodsallergi inkluderer kløe eller hævelse af læberne og irritation af øjne og næse.

Gulerødder kan forårsage misfarvning af huden. At spise for mange gulerødder kan føre til en tilstand kaldet carotenæmi. Dette er en tilstand, hvor huden bliver orange på grund af for meget beta-caroten i blodbanen. Carotenæmi er meget usandsynligt, hvis du ikke spiser for meget gulerødder.

Gulerodernæringsfakta / 100 g

 • Kalorier: 41 Kcal
 • Total fedt: (<0%)
 • Natrium: (3%)
 • Samlede kulhydrater: (3%)
 • Kostfibre: (10%)
 • Protein: (2%)
 • Calcium: (3%)
 • Jern: (2%)
 • Kalium: (7%)
 • Folinsyre: (5%)
 • Niacin: (6%)
 • Pantotensyre: (5%)
 • Riboflavin: (4%)
 • Thiamin: (6%)
 • Vitamin A: (93%)
 • Vitamin B6: (11 %)
 • Vitamin C: (7%)
 • Vitamin E: (3%)
 • Vitamin K: (11%)
 • Kobber: (5%)
 • Magnesium: (3%)
 • Mangan: (6%)
 • Fosfor: (5%)
 • Zink: ( 2%)
 • Kolesterol: (0%)

% er en procentdel af det anbefalede daglige beløb.

Show Buttons
Hide Buttons